četvrtak, 10. travnja 2014.

Zasijavanje podloge za uzgoj šampinjona

Zasijavanje se sprovodi ručno i mašinski. Ručno podrazumijeva miješanje micelije s podlogom (1 do 2 posto težinski). Naravno, riječ je o pasterizovanoj podlozi u koju se micelij unosi miješanjem.


Miješanje se praktikuje prije punjenja vreća. Treba težiti da se micelij što ravnomjernije izmeša sa podlogom.

U većim objektima (pogonima) koristi se oprema za zasijavanje i uvrećavanje. Riječ je o mašinama kapaciteta od 100 i više vreća na dan. Tokom punjenja vreća posebnim uređajem za rasturanje micelije reguliše se njena količina od 1 do 2 odsto.

Vreće su standardnih dimenzija i kod ručnog i mašinskog zasijavanja obim mi je dva metra, a dubina 50 do 55 santimetara. Debljina folije je 8 do 10 mikrona.

Još uvijek je u primjeni gajenje šampinjona u sanducima. Dimenzije su mnogo veće od dimenzija vreće (od 2 do 4 kvadratna metra), zavisno od mašina kojima se pomeraju.

U holandskom sistemu gajenja ne koriste se ni vreće ni sanduci već leje napravljene od nekorodirajućeg metala. Široke su 140 santimetara duboke 8 santimetara a dužina im zavisi od dužine gojilišta. U ovakvim gojilištima malo posla ima za ljudske ruke. Sve je mehanizovano, počev od setve, pokrivanja, zalivanja, berbe, kao i punjenja i pražnjenja leja.


Nema komentara:

Objavi komentar