srijeda, 9. travnja 2014.

Proizvodnja micelija

Proizvodnja micelija je veoma odgovoran i nadasve stručan posao. Zbog mogućnosti čestih greša ka najbolje je kupovati micelij od provjerenih proizvođača u svijetu.


Proizvoditi micelij iz isječka tkiva gljive je moguće ali jako dugo traje s mogu ćnošću potkradanja grešaka koje cijeli trud mogu da upropaste. Dakle, najbolje je kupiti dobar i provjeren micelij, kojim se zaražava sjeme - zrno pšenice, ječma, sirka ili prosa, ali uz prethodno pripremanje za inokulaciju.

Zrnevlje se prvo prokuva, i to tako da sadrži najmanje 60 odsto vlage u sebi. Nakon kuvanja, dodaju mu se razni mineralni dodaci (gips, stočna kreda i neki drugi materijal). Sve se homogeno izmiješa i nakon toga stavlja u sudove (ambalažu). Nakon toga sledi sterilizacija.

Sterilizacija protiče pri temperaturama od 125 do 130 stepeni, i to tokom tri do tri i pol sata, zavisno od veličine sudova (staklenih tegli, plastičnih flaša ili PVC vre ćica). Kad se materijal ohladi, pristupa se cepljenju (zaražavanju) zrnevrja micelijom. To se vrti u potpuno sterilnim u slovima, uz veliku obazrivost da ne dođe do infekcije materijala. Posle zaražavanja, materijal se održava na temperaturi od oko 22 stepena. Za tri nedjelje micelija treba da proraste materijal i bude spremna za zasejavanje podloge. Tokom prorašćivanja micelije sve sumnjive staklenke se od stranjuju. Sumnjivim materijalom nikada ne zasejavati podlogu. Normalna, zdrava micelija ima miris gljive i lepu bijelu boju.


Nema komentara:

Objavi komentar