četvrtak, 10. travnja 2014.

Preventivne mjere zaštite kod uzgoja šampinjona

U proizvodnji šampinjona, kao i drugih vrsta gljiva, najveću pažnju treba posvetiti preventivnim mjerama zaštita od bolesti i štetočina, koje mogu potpuno uništiti prinos gljiva.


U gajenju šampinjona kemijske mjere zaštite treba izbjegavati, štaviše ne dolaze u obzir, jer je u pitanju proizvodnja hranjivih plodova koji se stalno beru, a pesticida sa tako kratkom karencom nema niti će ih vjerojatno biti. Otuda važnost preventivnim mjerama zaštite.

U procesu pripremanja podloge nedjeljno dva puta treba zaštititi močilište i fermentacijski prostor nekim od efikasnih insekticida kao što su 'nuvan', 'basudin', ili slični preparati. Neophodna je dezinfekcija svih priručnih pomagala koja se koriste u pripremanju podloge. Najbolje je da se ne koriste u pripremanju pokrivke i u gajilištu.

Radnici također mogu da prenesu uzročnike bolesti i štetočine od komposta do gajilišta. Njihovo kretanje treba da bude uvijek od gajilišta prema kompostištu, nikako obratno. Prijevozna sredstva s kojima se doprema osnovna sirovina za podlogu bez pranja i dezinfekcije ne bi se smela koristiti za prijevoz zasijane podloge ili dezinficirane pokrivke.

U gajilištu uvijek ima posla. Voditi računa o kretanju radnika između starih i novih objekata. Prvo treba završiti poslove u novim, a kasnije u starim. Nikada se ne vraćati u starih objekata u nove bez odgovarajuće predostrožnosti koja podrazumijeva dezinfekciju pomagala Istrošeni kompost, kao i otpaci pri branju plodova mogu da budu izvor zaraze. Treba ih odstraniti iz gajilišta i odnijeti bar 500 metara dalje. Poželjno je da se tretiraju insekticidima kako bi se spriječila pojavi štetočina.


Nema komentara:

Objavi komentar