nedjelja, 2. lipnja 2013.

Velika grupa živih bića

Nekada su gljive svrstavane čas u životinjski, čas u biljni svet. Sadašnjom sistematizacijom živih bića svrstane su u posebnu grupu, grupu gljiva. Utvrđeno je, naime, da se ne mogu svrstati ni među biljke, ali ni životinje, već samo u grupu gljiva. To je najbrojnija grupa živih bića što postoji na našoj planeti. Nalaze se svuda, čak i tamo gdje živa bića ne mogu da opstanu, čak ni u latentnom stanju. Nalaze se i u atmosferi.


Gljive su višeg stupnja razvoja. To znači da imaju različite uočljive organe i dijelove tijela.

Normalno razvijen plod šampinjona ima sljedeći izgled: to su šešir i ručak (peteljka) koja je vezana za hifu. Hifa je zadebljali dio micelije, tanke niti vegetativnog dijela svake gljive. To je dio koji raste i kojim se gljiva razmnožava. Razvija se u hranljivoj podlozi koju postepeno prorasta, što se uočava po bijeloj, paučinastoj masi. U prirodi micelija raste iz spore gljive. Spore su jajastog oblika, dužine od 4 do 8 mikrona i širine 3 do 6 mikrona. Spora, kad padne na povoljan hranjivi supstrat, počinje da bubri, opna joj puca i izbija ćelija micelije. Ona intenzivno raste sve dotle dok se ne nagomila u ćelijama dovoljno rezervne hrane. Tada iz hife počinje da se razvija plod. Uslov je da su povoljni mikroklimatski uslovi.

Gljivu karakterizira šešir ispod koga se nalaze radijalne lamele između kojih, kad plod sazri, ispadaju spore koje su veoma lagane tako da ih i najmanje strujanje zraka može prenijeti na velike udaljenosti. Iz jednog ploda razvije se više milijardi spora.

Gljive se među sobom razlikuju po boji i veličini ploda. Veličina, boja i oblik ploda zavise od soja ili hibrida gljive. Boja se kreće od braon, preko krem do bijele boje. Za svezu potrošnju mnogo su traženiji beli, glatki sojevi. Za preradu se više cijene krem ili braonkasti plodovi. Veličina ploda šampinjona kreće se od 30 do 120 milimetara.


Nema komentara:

Objavi komentar